Alle topmerken
Snelle levering
De scherpste prijs

Rookhout

Rookhout is een perfecte aanvulling op jouw Kamado. Met rookhout creëer je namelijk een extra smaak aan jouw gerecht. Vaak wordt de vergissing gemaakt dat rookhout als vervanger voor houtskool kan worden gebruikt, maar dat is niet waar. Rookhout is namelijk een aanvulling op de houtskool in jouw Kamado. De houtskool zorgt voor de temperatuur in jouw Kamado, het rookhout zorgt voor een extra dimensie van smaak aan jouw gerecht. Het aanbod rookhout is enorm en je kunt dan ook zelf experimenteren met verschillende smaken. Dat komt omdat rookhout van verschillende soorten hout wordt gemaakt en ook de vorm ervan verschilt. Zo bestaat rookhout in de vorm van rookmot, rookkrullen, snippers en chunks. In ons assortiment hebben wij bijvoorbeeld rookhout appel chunks opgenomen waardoor jouw gerecht bij gebruik hiervan een zoetige fruitsmaak krijgt. Zo kun je BBQ rookhout dus op verschillende manieren gebruiken voor de keramische bbq. In ons assortiment hebben wij voornamelijk Axtschlag rookhout opgenomen.

Rookhout kopen

Let bij het kopen van bbq rookhout goed op wat voor smaak je prefereert. Dit is afhankelijk van het gerecht dat je aan het voorbereiden bent en ook wat je dus zelf lekker vindt. Onderaan deze pagina is een grote tabel opgenomen met daarop de houtsoort, de geur een smaak en het gerecht. Deze tabel kan zeer handig zijn een goede soort rookhout te kiezen, zeer wanneer je pas net begint met experimenteren. Daarnaast heb je nog de mogelijkheid veel of weinig rook te produceren en dit heeft dan weer nut om bijvoorbeeld meer smaak aan jouw barbecue gerecht toe te voegen. Verschillende soorten rookhout die je kunt kopen en terug kunt vinden in de tabel zijn appel, berk, beuk, eik, els, hickory, kers, pruim en walnoot. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden dus enorm en het zal even duren voordat je de juiste bereidingswijze onder de knie hebt.

Rookhout bbq

Rookhout voor de bbq heeft een speciale werking. Zo kun je door een vorm van rookhout toe te voegen aan jouw Kamado een bijzondere extra smaak aan jouw gerecht creëren. Doordat deze blokjes, chunks of rookmot heet wordt en gaat smeulen ontstaat er rook welke vervolgens in jouw stuk vlees of vis trekt. Dit geeft de bijzondere extra smaak en dient dus als aanvulling op jouw gerecht. Het hout dat wordt gebruikt heeft een hoge zuiverheid, komt van een pesticidevrije boom en bevat geen schors of bijproducten. Naast het simpelweg toevoegen van rookhout kun je ook gebruik maken van een aantal accessoires. Deze accessoires zijn speciaal ontworpen voor het gebruik van rookhout op de bbq. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Cold Smoke Generator waarmee je bbq gerechten koud kunt roken. Zalm is een voorbeeld van een gerecht dat je hier perfect mee kunt bereiden. Ook kun je kiezen voor de Smoker Box. Hiermee kun je warm roken en tegelijkertijd veel rook creëren in de keramische barbecue. Zo kun je dus zelf afstemmen hoe veel rook je wilt produceren. Dit is handig omdat bij vleesgerechten over het algemeen veel rook gebruikelijk is. Dat terwijl bij visgerechten vooral lichter rookhout geschikt is. Bij onze speciale Pellet BBQ bijvoorbeeld zit een speciale rookkamer bevestigd aan de Pellet Grill. Hier kun je de houtpellets gemakkelijk indoen en er vervolgens mee roken. 

Rookhout chunks

Bij het gebruik van rookhout dien je de juiste bereidingswijze toe te passen. Zo gooi je houtsnippers bijvoorbeeld niet los tussen de houtskool, dit resulteert namelijk in te weinig rook door een te snelle verbranding. Gebruik hiervoor dan een smokerbox of pak ze in in een stuk aluminiumfolie. Prik hier een paar gaten in en de snippers zijn klaar voor de Kamado! Wanneer je rookhout chunks gebruikt hoef je ze niet in te pakken met aluminiumfolie. Leg deze chunks eenvoudig op de houtskool en ervaar een dikkere stevigere rook. Vermijd het nat maken van rookhout, dit zorgt namelijk voor waterdamp en dat draagt niks bij aan de smaak van je gerecht. Gebruik onderstaande tabel voor het kiezen van de juiste houtsoort of experimenteer er zelf op los!

De keuze van het soort hout:

Houtsoort

Geur en Smaak

Gerecht

Acacia

Kruidig en aardachtig van smaak

Rund

Ahorn

Rokerig, mild en zoetig

Varkensvlees, kip, kaas en klein wild gevogelte

Amanadel

Zoete rooksmaak

Rood vlees

Appel

Subtiele zoetige fruitsmaak

Kip en varkensvlees

Berk

Lichte karakteristieke smaak

Varkensvlees en kip

Citrushout

Milde rokerige smaak

Rundvlees, varkensvlees, vis en gevogelte

Eik

Bittere rokerige smaak

Rood vlees, varkensvlees en groot wild

Els

Zoete delicate smaak

Vis, varkensvlees, kip en gevogelte met wit vlees

Es

Lichte karakteristieke smaak

Vis en rood vlees

Esdoorn

Rokerig, mild en zoetig

Varkensvlees, kip en klein wild gevogelte

Druivenrank

Rokerig, wrang, geeft rijke fruitige smaak

Gevogelte, rood vlees wild en lamsvlees

Hickory

Zoet tot sterk van smaak

Varkensvlees, rundvlees

Kersen

Mild en fruitig

Gevogelte, varkensvlees en rundvlees

Maple

Rokerig, mild en zoetig

Varkensvlees, kip, kaas en klein wild gevogelte

Mesquite

Sterke aardsmaak

Rundvlees, vis, kip en wild

Moerbei

Zoete rokerige appel smaak

Vis, varkensvlees, kip en gevogelte met wit vlees

Pecan

Zoet en milde smaak

Gevogelte, rundvlees, varkensvlees en kaas

Peer

Subtiele rooksmaak

Kip en varkensvlees

Sering

Licht subtiel bloemerige smaak

Vis en lamsvlees

Walnoot

Zware rooksmaak (bitter)

Rood vlees en wild

Abrikoos

Zoete en milde smaak

Kip, kalkoen, varkensvlees en vis

Pruim

Zoete en milde smaak

Kip, kalkoen, varkensvlees en vis

Perzik

Zoete en milde smaak

Kip, kalkoen, varkensvlees en vis

Nectarine

Zoete en milde smaak

Kip, kalkoen, varkensvlees en vis

Lees meer
Lees minder
Alle topmerken
Snelle levering
De scherpste prijs